home  |   contact     

SUDOKU TIPS

tips voor beginners en gevorderden

ONLINE SUDOKU OPLOSSER

NIEUW (27 aug 2020): NIv 1 tot en met 5 bevatten nu 200 oefeningen!

Met onze online sudoku oplosser kan u kiezen uit 5 niveaus van makkelijk naar moeilijk, maar u kan ook uw eigen sudoku invullen en oplossen. Lees verder ... en maak kennis met al de handige opties van onze sudoku oplosser.

Bezoek ook onze pagina met SUDOKU VARIANTEN als Anti-Knight, Sandwich Sudoku, Hypersudoku, Non-Consecutive, ...


WWW.SUDOKUTIPS.NL
a b c d e f g h i
S A
U B                  
D C                  
O D                  
K E                  
U F                  
G                  
H                  
I                  
1 2 3 4 5 6 7 8 9

SUDOKU PUZZEL KIEZEN
Begin: Komt u op deze pagina terecht, dan wordt automatisch de 1ste sudoku geladen van niveau 1.
Puzzel kiezen: Naast NIV kan je kiezen uit 5 levels van makkelijk naar moeilijk. Bij OEF kan je een nummer van 1 tot 200 invullen voor de puzzel die je wenst. Klik daarna op START om de sudoku in te lezen. De cijfers worden in het rooster geplaatst en bovendien als een getallenrij van 81 cijfers onderaan met een 0 als weergave voor een leeg vak.
Eigen puzzel: Je kan ook met een eigen sudoku (of zelfs een puzzel waarmee je al bezig bent) werken. Klik hiervoor op het vak met de 81 cijfers en nu kan je jouw puzzel intikken of invoegen (via CTRL+V). Een leeg vakje wordt als cijfer 0 weergegeven. Als je nu op START klikt, dan worden de 81 cijfers als puzzel in het rooster geplaatst.

OPTIES SUDOKU OPLOSSER
ABC / abc: Klik op letter van een kolom (bv. b) of een letter van rij (bv. D) om die kolom of rij in te kleuren. Klik op het woord SUDOKU in witte letters om de kleurlijnen te verwijderen.
ABC (cijfers): Naast elke rijletter (bv. F) vind je een vak met 0 tot 9 cijfers. Dit zijn de ontbrekende cijfers voor die rij. Bij Oef 1 van Niv 1 vind je naast F de ontbrekende cijfers 1, 3, 4 en 9.
abc (cijfers): Onder elke kolomletter (bv. e) vind je een vak met 0 tot 9 cijfers. Dit zijn de ontbrekende cijfers voor die kolom. Bij Oef 1 van Niv 1 vind je onder e de ontbrekende cijfers 1, 2, 3, 4, 5 en 8.
Box (1-9): Ook voor elke box worden de ontbrekende cijfers weergegeven. Hiervoor zijn bovenaan links 9 vakken voorzien. Bij Oef 1 van Niv 1 vind je voor box 6 de ontbrekende cijfers 2, 5, 8 en 9.

SUDOKU INVULLEN

Nog even geduld! Je kan weldra strarten met het oplossen van je eerste sudoku puzzel. Voor de duidelijkheid zie je hieronder een afbeelding van het bedieningsmenu om de cijfers te kiezen.

sudoku beginners
Cijfer kiezen: Kies het cijfer (1-9) dat je wil invullen en klik dan op het sudokuveld waar je het cijfer wil plaatsen. Het vak van het gekozen cijfer verandert van kleur. Hierdoor zie je steeds welk cijfer actief is. Het lege vak gebruik je om een vak leeg te maken.
Aantal cijfers: Onder het lege vak kan je aflezen hoeveel cijfers er als zijn ingevuld. Bij Oef 1 van Niv 5 starten we met 25 ingevulde cijfers.
Aantal per cijfer: Onder elke cijfer kan je aflezen hoe vaak het al op het rooster staat. Indien een cijfer zijn maximum heeft bereikt (=9), dan wordt dit vak ingekleurd. Zo zie je welke cijfers al klaar zijn. Bovendien kan je aflezen in welke box de cijfer reeds zijn ingevuld. Bij Oef 1 van Niv 5 zien we dat je cijfer 7 kan terugvinden in box 2 en in box 6.
Cijferschakelaar: Tussen 1 cijfer en 2 cijfers of meer bevindt zich een schakelaar. Staat de schakelaar naar links, dan kan je 1 cijfer plaatsen in een vak. Staat de schakelaar naar rechts, dan kan je 2 of meer cijfers invullen. Deze cijfers dienen als geheugensteun (mogelijke kandidaten) en worden klein (en in een ander kleur) weergegeven. Selecteer eerst al de cijfers die je wil plaatsen in een vak en klik dan pas in het rooster.

SUDOKU BEWAREN
Bewaar: Deze optie laat toe om op verschillende tijdstippen aan dezelfde sudoku verder te werken. Het vak onderaan met 81 cijfers houdt continu bij welke cijfers waar zijn ingevuld. Als je klikt op BEWAAR dan kan je de huidige situatie naar jezelf mailen. Je kan dan later, op een tijdstip die voor jou past, via kopiëren en plakken deze cjferposities weer invoegen en verder werken aan het oplossen van de sudoku.