home  |   contact     

SUDOKU TIPS

sudoku tips

SUDOKU TIPS


SUDOKU WEETJES


Sudoku boek

We zijn verheugd met de positieve recensie van NBD Biblion voor ons boek Focudoku. Deze recensie geldt als aanschafinformatie voor de openbare bibliotheken in Nederland.


NU ONLINE
TE KOOP

Sudoku's en uw geheugen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat puzzelen goed is voor ons geheugen. Het stimuleert het behoud van onze cognitieve mogelijkheden. Het is nog te vroeg om van de daken te schreeuwen dat het dagelijks puzzelen ons tegen Alzheimer kan beschermen, maar veel onderzoeken benadrukken toch het belang van regelmatige hersentraining.




Makkelijke en moeilijke sudoku's

Als we de puzzels met elkaar vergelijken dat verschillen ze o.a. door het aantal cijfers dat reeds ingevuld zijn, maar dat heeft geen invloed op de moeilijkheidsgraad.

Er moeten wel minstens 17 cijfers aanwezig zijn om een unieke sudoku te hebben. Hiermee bedoelen we een puzzel met slechts één oplossing.


Sudoku varianten

Het is niet noodzakelijk dat een sudoku bestaat uit het invullen van 9 cijfers per rij, kolom of box. Er bestaan kleinere sudoku's (voor kinderen) en ook grotere sudoku's waar de cijfers worden aangevuld met letters. Voor kinderen zie je ook vaak een variant met afbeeldingen.


Oorsprong van de sudoku

Deze puzzel komt niet, zoals de meeste mensen denken, uit het verre Japan. Howard Garns is de bedenker van deze puzzel. In 1979 werd hij voor het eerst gepubliceerd in een New Yorks puzzelblad onder de naam number place.

In 1984 dook de puzzel op in Japan onder de huidige naam sudoku. Dankzij Wayne Gould vond deze geweldige puzzel zijn weg naar Europa. Hij ontwikkelde een computerprogramma om sudoku's te ontwerpen en verkocht dit aan de Britse krant The Times die in 2004 de eerste Europese sudoku publiceerde. In 2005 waaide de populariteit over naar Nederland met het eerste Nederlands Kampioenschap Sudoku op 15 oktober.